Aarzelen

From artvalvas
Revision as of 16:08, 19 January 2020 by Liesje Van Eyck (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

aarzelen stijlfiguur inergatief, onzeker zijn, twijfelen


Workshop Semiotiek 15.11.2019

Geertrui Schuurmans


In lijn 15 of 16? In lijn 16. Waarschijnlijk op het spitsuur. Een kerel die in de twintig leek te zijn met een slap hangende hoed die iets van een zachte... textuur leek te hebben. Misschien wel een vilten hoed? Had zijn hoed nu geen lint maar een koordje eromheen? Zijn nek, nu niet om onbeleefd over te komen of zo, was wat lang, net alsof iemand er aan had zitten trekken. De mensen stapten uit. De man, die waar ik het net over had, viel uit tegen een passagier naast hem, die hij blijkbaar beschuldigde van tegen hem op te botsen, zo leek het toch, telkens als er iemand langskwam. Hij had waarschijnlijk de bedoeling om bits te klinken, niet dat ik daar echt kan over oordelen, maar de toon was eerder huilerig of iets in die aard. Als hij een plaats zag vrijkomen, leek hij er wel op af te schieten, maar is dat niet ook iets dat veel mensen doen? Iedereen zit toch liever dan recht te moeten staan? Een tijd later in de namiddag, kwam ik hem tegen op dat ene plein, dat met het Concertgebouw denk ik. Hij was er samen met iemand. Een vriend waarschijnlijk. De andere, die vriend, als ik het mij goed herinner, zei iets tegen hem over een extra knoop op zijn jas terwijl hij wees waar en verder praatte.

Jet Driesen


In lijn ergens rond de 16 denk ik, in de buurt van het spitsuur. Maar ik weet het niet zeker. Een kerel van volgens mij rond de zesentwintig, of misschien toch wat ouder. Met een wat lijkt op een slappe hoed, waarschijnlijk een vilthoed met een koordje eromheen, of is het toch een lint? Volgens mij is zijn nek te lang alsof er aan getrokken is maar dat is mijn menig, ik weet niet of anderen er ook zo over denken. De mensen lopen, of ja stappen uit. Het lijkt of de figuur in kwestie uitvalt tegen een man of een vrouw naast hem, die hij ervan lijkt te beschuldigt tegen hem op te botsen, duwen of zoiets. Ik denk dat dit meestal gebeurd als er iemand langskomt. Volgens mij is dit bedoelde om bits te klinken maar het lijkt dat de toon eerder huilerig ofzo is. Op de momenten dat er een zitplaats vrijkomt lijkt het wel als of hij er dadelijk of toch vrij snel naar mijn gevoel op afschiet. Twee of drie uur later, of toch ergens daartussen kom ik hem tegen op een plein, ik denk het Jan Willem Brouwersplein, in de buurt van het Concertgebouw. Hij is in gezelschap van een jongen, het lijkt een kameraad van hem te zijn, die volgens wat ik ervan begrijp tegen hem zegt dat hij een extra knoop aan zijn overjas moet laten zetten. Ik denk dat hij aanwijst waar (ongeveer bij de uitsneding) en waarom.

Liesje Van Eyck


Volgens mij was het spitsuur op lijn 16. Ik denk dat de man zesentwintig was. Als ik me niet vergis droeg hij een slappe vilthoed met koordjes eromheen inplaats van een lint. Ik weet niet of dit relevant is, maar hij had een lange nek alsof er aan getrokken was. Er stapte net mensen uit toen de persoon in kwestie uitviel tegen een andere passagier naast hem. Als ik het goed gehoord heb beschuldigde hij de man ervan dat die telkens als er iemand langskwam tegen hem op botste. Waarschijnlijk moest zijn toon bits klinken, maar hij was eerder huilerig. Hij zag een zitplaats vrijkomen en schoot erop af. Twee uur later, of dat schat ik toch, kwam ik hem weer tegen op het Jan Willem Brouwersplein, bij het Concertgebouw. Hij is in gezelschap van een kameraad die volgens mij tegen hem zei: 'Je zou een extra knoop aan je overjas moeten laten zetten.' Daarna dacht ik hem te zien wijzen waar en legde hij uit waarom.