Eigennamen

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Een eigennamen is een zelfstandig naamwoord dat men gebruikt om een persoon of zaak als iets unieks te benoemen, iets individueel. Meestal schrijven we eigennamen met een hoofdletter.
Hier zijn enkele voorbeelden: Jan, Marie, Amsterdam, Vlaanderen, Rijksuniversiteit Leiden, Tweede Kamer der Staten-Generaal, Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij, Bank Brussel Lambert, Nooit meer slapen, De zaak Zonnebloem.

== Basistekst De Queneau's 'Stijloefeningen' ==

In lijn 16, op het spitsuur. Een kerel van zowat zesentwintig, slappe vilthoed met een koordje eromheen inplaats van een lint, nek te lang alsof er aan getrokken was. De mensen stappen uit. De figuur in kwestie valt uit tegen een passagier naast hem, die hij ervan beschuldigt tegen hem op te botsen telkens als er iemand langskomt. Bedoelde bits te klinken maar de toon is eerder huilerig. Ziet een zitplaats vrijkomen en schiet erop af. Twee uur later kom ik hem tegen op het Jan Willem Brouwersplein, bij het Concertgebouw. Hij is in gezelschap van een kameraad die tegen hem zegt: 'Je zou een extra knoop aan je overjas moeten laten zetten.' Hij wijst aan waar (bij de uitsneding) en waarom.

Liesje Van Eyck

Lijn 16 te Brussel. Het het is duidelijk dat niemand WAZE heeft geraadpleegd. Een kereltje dat eruit ziet als een René Claes, die zijn leeftijd deelt met Miley Cyrus, draagt een slappe Stetson met een koordje eromheen inplaats van een lint. Zijn uitgerekte nek maakt kans op een plaats in het Guinness Book of Records. Elckerlyc stapt uit. René in kwestie valt uit tegen een medepassagier naast hem. De kans de deze passagier Peeters noemt is ongeveer 80%. René beschuldigt Peeters van opzettelijk duwen wanneer er een iemand langskomt. René Claes probeerde te klinken als een echte Fransman, maar de toon was eerder Weens. De Guinness record drager ziet een zitplaats vrijkomen en snelt er naartoe. Twee uur les van Arne De Winde later zie ik Claes opnieuw op het Jan Willem Brouwersplein, bij het Concertgebouw. Réné is in het bijzijn van een andere "Franse" vriend die hem het advies geeft om een extra knoop te naaien op zijn dure Armani jas. Frans wijst aan waar (bij de uitsneding) en legt uit waarom René dat moet doen.