Gehoor

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Gehoor is het vermogen van een organisme om geluiden waar te nemen, veelal richtingsgevoelig ten opzichte van de geluidsbron. Het is een van de vijf zintuigen. Waarnemen met dit zintuig heet 'horen'. Het oor is het gehoorsorgaan waarin geluidsgolven worden omgezet naar actiepotentialen in de gehoorzenuwen.

Workshop Semiotiek 15.11.2019

Veerle Klein

In lijn 16, op het luidste en drukste tijdstip van de dag. Klanken van mobiele telefoons, scheurende banden van rondrijdende auto’s op het asfalt, een kakofonie van luidruchtig kletsende mensen en blaffende honden in de verte banen hun weg door de lucht rondom mij. Een brullende man van rond de zesentwintig plaatst een versleten vilthoed op zijn hoofd, de binnenzijde kletsend tegen zijn voorhoofd, het vilt strijkt zijn haren glad. Het gebonden touw eromheen bungelt heen en weer, steeds luider kloppend tegen de rand van het hoofddeksel. Zijn nek bereikt een grote hoogte, als een bonenstaak die alsmaar blijft groeien, waarvan de bladeren langs elkaar ritselen. Een kabaal van jewelste wordt steeds zachter naarmate een menigte uitstapt. Het desbetreffende personage begint hard te roepen tegen een passagier die langs hem staat. Deze staat verstijfd van de kreet die naar hem toegeworpen wordt. Terwijl hij luidkeels blijft roepen, is er een lichte trilling in zijn stem te horen, een teken van emotie. Niet lang hierna vertrekt hij met grote stappen, die weerklinken door het gehele voertuig, naar een lege zitplaats iets verderop. Later die dag zie ik dezelfde man terug op het Jan Willem Brouwersplein, waar diezelfde avond een symfonisch orkest hemelse klanken zal laten horen. De man is vergezeld door een vriend die tegen hem fluistert: ‘Je zou een extra knoop aan je overjas moeten naaien’. Hij doet een impressie van het stikken van een naaimachine terwijl hij klopt op de uitsnijding op de jas, de plek waar de knoop moet komen.

femke

De piepende lijn 16, op het luidste uur. Zowel schuifelende als drammerige voeten gaan richting de uitgang. Een botsing resulteerd in een woordengevecht. Eerder huilerig dan scherp. Een zitting die uitademt en onmiddelijk weer de mond word gesnoerd. Als de klok 2 slaat word zijn stemgeluid meegevoerd op de woeste golven van de stemmenzee dat het Jan Willem Brouersplein is. Vanuit het concertgebouw klinken er gorgelende en zuivere klanken die zich voorbereiden op de komende avond. Hij is vergezeld door een tweede paar schuifelde voeten. Waaraan hij luidkeels verklaard waarom op diens ruizende jas een exra knoop moet.