Machteloos

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Het begrip Machteloos houdt in dat er geen mogelijkheid is om iets effectief te doen. Je kan met andere woorden niets doen op dat moment. Zelfst. nw. Antoniem: machtig

Workshop Semiotiek 15.11.2019

Paulien Bloemen

In de file, op het spitsuur, waar ik helemaal niets kan doen op vooruit te gaan. Een kerel van zowat zesentwintig, slappe vilthoed met een koordje eromheen inplaats van een lint, nek te lang alsof er aan getrokken was, maar hier kan hij niets aan doen. De mensen stappen uit. De figuur in kwestie valt uit tegen een passagier naast hem, die hij ervan beschuldigt tegen hem op te botsen telkens als er iemand langskomt, terwijl hij hier niets aan kan doen. Bedoelde bits te klinken maar de toon is eerder huilerig, hij heeft dit niet onder controle. Ziet een zitplaats vrijkomen en schiet erop af, maar hij is te laat en kan nu niets meer doen om deze zitplaats te bemachtigen. Twee uur later kom ik hem tegen op het Jan Willem Brouwersplein, bij het Concertgebouw. Hij is in gezelschap van een kameraad die tegen hem zegt: 'Je zou een extra knoop aan je overjas moeten laten zetten.' Hij wijst aan waar (bij de uitsneding) en waarom, maar deze jas is zo.

Zaïda Vanreusel

In lijn 16, op het spitsuur waar met geen stokken beweging in te krijgen is. Een kerel van zowat zesentwintig, slapper dan een slappe vilthoed met een koordje eromheen inplaats van een lint, geboren met een nek te lang alsof er aan getrokken is. De mensen stappen uit, ze kunnen niet voor altijd blijven zitten. De figuur in kwestie valt uit tegen een passagier naast hem, die geblokkeerd door de massa nergens naartoe kon en die hij ervan beschuldigt tegen hem op te botsen telkens als er iemand langskomt. Bedoelde bits te klinken maar de toon in zijn stem is altijd eerder huilerig. Ziet een plaats vrijkomen en voordat hij nadenkt over wat hij doet schiet erop af. Twee uur later kom ik hem tegen op het Jan Willem Brouwersplein, bij het concertgebouw, waar iedereen zich moet verzamelen. Hij is in gezelschap van een kameraad die tegen hem zegt: 'Je zou een extra knoop aan je overjas moeten laten zetten.' Hij wijst aan waar (bij de uitsneding) en waarom, maar hij is al lang niet meer aan het luisteren.