Onverwacht

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Een onverwacht is een stijlfiguur dat niet verwacht, abrupt, ineens, opeens of plots betekend.

Workshop Semiotiek 15.11.2019

Kayra Rommen

In lijn 16, op het spitsuur. Een kerel van zowat zesentwintig, slappe vilthoed met een koordje eromheen in plaats van een lint, nek te lang alsof er aan getrokken was. De mensen stappen uit. De figuur in kwestie valt uit tegen een passagier naast hem, die hij ervan beschuldigt tegen hem op te botsen telkens als er iemand langskomt. Bedoelde bits te klinken maar de toon is eerder huilerig. Ziet een zitplaats vrijkomen en schiet erop af. Twee uur later kom ik hem tegen op het Jan Willem Brouwersplein, bij het Concertgebouw. Hij is in gezelschap van een kameraad die tegen hem zegt: 'Je zou een extra knoop aan je overjas moeten laten zetten.' Hij wijst aan waar (bij de uitsneding) en waarom.
Ohw sh*t, op de 16de lijn? Wanneer opeens iedereen er was? En BOEM! een koordje rond zijn hoed in plaats van een lint. En wow een nek als een giraffe. De bus gaat omhoog door het gewichtsverlies.


nog niet af

Lindsay Vos

Opeens in lijn 16, op het spitsuur. Een kerel van zowat zesentwintig, slappe vilthoed met een koordje eromheen inplaats van een lint, nek te lang alsof er aan getrokken was. De mensen stappen plots uit. De figuur in kwestie valt abrupt uit tegen een passagier naast hem, die hij ineens ervan beschuldigt tegen hem op te botsen telkens als er iemand langskomt. Bedoelde bits te klinken maar de toon is opeens eerder huilerig. Ziet plotseling een zitplaats vrijkomen en schiet plots erop af. Twee uur later kom ik opeens hem tegen op het Jan Willem Brouwersplein, bij het Concertgebouw. Hij is plotseling in gezelschap van een kameraad die opeens tegen hem zegt: 'Je zou een extra knoop aan je overjas moeten laten zetten.' Hij wijst onverwacht aan waar (bij de uitsneding) en waarom.