Elke Palmaerts

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Workshop Semiotiek : Winterland

Winterland-Typo

Tijdens onze wandeling over de kerstmarkt hebben we de tekst op allerlei uithangborden en menu's met elkaar vergeleken op vlak van kleur en lettertype. We hebben ons vooral gefocust op kleuren die regelmatig samen voorkomen en het effect dat deze kleurencombinatie opwekt. Onze ondervindingen toonde dat bepaalde kleuren zoals rood, wit, groen, bruin (houtachtige kleuren) en blauw (in mindere mate) een kerstgevoel kunnen oproepen. Het gevoel van gezelligheid, samenzijn en cadeaus komt naar boven. Vaak zijn het witte en rode tinten die samen gecombineerd worden in eenzelfde uithangbord met witte tekst op een rode achtergrond als meest voorkomende combinatie. Opmerkelijk is dat hoe donkerder het rood (hoe meer het naar het bordeaux toe gaat), des te minder roept het een kerstgevoel op. Ondanks dat deze kerstkleuren zeer aanwezig waren, waren er ook een groot aantal kraampjes dat niet specifiek voor de kerstperiode zijn bedoeld, zoals de kermiskraampjes, en die dus andere kleuren gebruiken in hun uithangborden. Deze kraampjes voegen dan tijdelijk kerstversieringen toe aan hun uithangborden om toch bij te dragen aan de (rood en witte) kerstsfeer.

Workshop Semiotiek 06.12.19: Cadavre Exquis

Elke Palmaerts CadavreExquis 1.jpgElke Palmaerts CadavreExquis 1b.jpg
Lara DheedeneTemplate CadavreExquis 2.jpgLara DheedeneTemplate CadavreExquis 2b.jpg Liesje VanEyck CadavreExquis 3.jpgLiesje VanEyck CadavreExquis 3B.jpg
Chloë Zeelmaekers CadavreExquis 4.jpgChloë Zeelmaekers CadavreExquis 4b.jpg


Cluster 1 TYPO

  1.1 Songtekst 

Ontwerp 2 typografische affiches op A1 formaat (staand) van een zelfgekozen songtekst. De eerste affiche bevat de volledige songtekst. Vermeld ook zeker de naam van de artiest/band én de titel van het nummer. De tweede affiche bevat tekst noch beeld, enkel cijfers en/of leestekens. Beide ontwerpen visualiseren de song(tekst) zowel qua inhoud als melodie.

Opdracht 1 typo leestekens.jpg
  1.2 Rebus

rebus opgelost of misschien er zelf een voor een (grafische) rebus. bedacht en getekend. Drie verschillende rebussen — dus ook drie verschillende Eziennenre—bsutasaniser evaenndaawgopohredtpruozgrzaemlmwa.aEaersitnbefidenk je een rebus door enkel gebruik te maken van een manuele guren gebruikt worden om woorden of techniek en slechts één kleur. Een tweede rebus bestaat en- woorddelen voor te stellen. De fi guren kel uit een collage van uitgeknipt tekst- en beeldmateriaal. die worden gebruikt stellen meestal een De derde en laatste rebus pas je geheel digitaal toe. zHeeltfesintadrnesduilgtaant zaijanmdriwe poostredrs vopoAo3r-.foDrmoaoatr.

70908456 1090635021132161 4453679789424771072 n.png
  1.3 Confusion 

Maak een nieuw, uniek alfabet (A-Z). Jullie vertrekken van 1 bestaand lettertype (vrij te kiezen). De onderkastletters worden gebruikt om kapitalen mee te maken. Iedere kapitaalletter is opgebouwd uit 2 andere letters uit de onderkastreeks van datzelfde lettertype. 2019—20 ma 30 sep 19 2 BA / TYPO begeleiding: Monique Rutten (workshop) Kevin Bormans (digitalisering) Na afloop van de workshop worden alle nieuw geconstrueerde letters gedigitaliseerd in Glyphs (7 oktober). Het eindresultaat is een A1 affiche met een willekeurige quote (of pangram) waarin jullie letters volledig tot z’n recht komen. Zoek daarom zeker ook naar display karakteristieken in jullie letters zodat ze - eenmaal uitvergroot - een sterk beeldend karakter hebben.

Abcdefghijklmnopqrstuvwxyz.jpg
  1.4 Javal 

Ontwerp een volledig lettertype gebaseerd op de theorie van Javal. Je vertrekt van een bestaand lettertype. Een minimum aan leestekens zit vervat in je font. Je nieuwe lettertype wordt gepresenteerd in een booklet / type specimen met doorlopende tekst en een overzicht van de volledige tekenset.

J.png

Cluster 2 COPY

  2.1 archetypo 

Voor de inhoud vertrek je van een spread uit een vertaalwoordenboek Nederlands - Engels. Alle info op de spread moet gebruikt worden, er mag geen info weglaten worden, maar je bent vrij om méér tekst toe te voegen indien nodig. Ontwikkel en ontwerp een grafisch en inhoudelijk concept waarin je deze lijst zal verwerken. Onderzoek op welke manier je de lijst wil structureren of organiseren en vertaal dit naar een beeldend (typo) grafisch systeem. Een systeem dat je inhoud als het ware zal catalogiseren. Het geheel wordt verzameld in een grafisch booklet. Denk na over het formaat en de papierkeuze. Bepaal een inhoudelijk ritme en vertaal dit op een beeldende typografische manier. Catalogiseer je je lijst bijvoorbeeld per taal? Of ontwerp/ontwikkel je een andere categorie? (Onder)zoek en ontwikkel de best mogelijke grafische vertaling voor jouw concept en geef op deze manier vorm aan je ontwerp. Neem risico’s en wees niet voorspelbaar of saai. Probeer bij het ontwerpen steeds de volgende kenmerken in je achterhoofd te houden: • Balans — een grafisch evenwicht zoeken tussen de verschillende soorten informatie. • Contrast — zorgen voor afwisseling en in ‘t oog springende items (typografische hiërarchie, kolombreedtes, witruimte en kleur). • Ritme — tracht de lezer te leiden van het ene naar het andere artikel. Creëer een ‘Center of Visual Impact’. • Eenheid — eenheid krijgen door het grid en door de naast elkaar liggende pagina’s te koppelen. • Harmonie — door het stramien, consequente lay-out, organisatie. • Make it fun — eenvoudig en dynamisch.

  2.2 new(s)paper

Je kranten-’dummy’ bestaat uit 8 pagina’s (A3) oftewel 4 spreads (2 A2’s r/v geprint). De krantenkop wordt gezet in een van de lettertypes die je recent hebt ontworpen binnen het domein TypeDesign. Je staat zelf helemaal in voor de inhoud van de krant (fifty fifty verhouding tekst en beeld). Probeer bij het ontwerpen steeds de volgende kenmerken in je achterhoofd te houden: • Balans: een evenwicht zoeken tussen de verschillende kop- pen, foto’s, verhalen en artwork. • Contrast: zorgen voor afwisseling en in het oog springende items (typografische hiërarchie, vertikale en horizontale foto’s, donkere en lichtere foto’s, kolombreedtes, witruimte en kleur). • Ritme: de lezer te leiden van het ene naar het andere artikel. Creëer een ‘Center of Visual Impact’, werk aan een dragende structuur en een leidende navigatie. • Eenheid: eenheid krijgen door het grid en door de naast elkaar liggende pagina’s te koppelen (kolomspatie, koppen en foto’s). • Harmonie: door het stramien, consequente lay-out, organisatie. • Make it fun: eenvoudig en dynamisch. Het doel is om de lezers aan het lezen te krijgen. De hoofdopdracht wordt voorafgegaan door drie nevenopdrachten waarbij achtereenvolgens gefocust wordt op het beeld en de tekst met als uiteinde- lijke opdracht de symbiose van beide. Analyseer vorm en inhoud. Onderzoek de inhoudelijke en vormelijke hiërarchie. Baseer je niet alleen op paginani- veau maar bekijk de krant evenzeer als een geheel. Hoe groot is het belang van de fotografie, op welke manier is de krant gestructureerd, hoe verloopt de navigatie en hoe vertaalt zich dat bijvoorbeeld naar een specifiek artikel?