Evelien Nagels

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Workshops

The Bruges Art Institute - Jan De Cock

DetailatelierEvelienNagels.jpgDetailkelderEvelienNagels.jpg

Het was de eerste keer dat ik op atelierbezoek ging bij een kunstenaar. Wat het nog specialer maakte is dat Jan De Cock een meester is. Tijdens ons bezoek kregen we de opdracht om een afbeelding te maken van een detail in zijn atelier. Vervolgens moesten we hetzelfde doen in de kelder waar zijn evenementen plaatsvinden. Zijn workshop over hoe we naar beelden moeten kijken was verhelderend. Ik leerde hieruit dat je echt wel moet nadenken over elk aspect dat je in je beeld plaatst, want alles heeft een betekenis.

Workshop Winterland

De semiotiek van de kleuren op de kraampjes van de kerstmarkt.

Ik werkte hiervoor met de app: Adobe Capture. Met deze tool kon ik een foto maken per kraam die op de kerstmarkt staat en dan de aanwezigste kleuren selecteren. Hierbij heb ik me gefocust op de kraam als geheel en dus niet op de typografie (te zien bij Romi Paspont en Elke Palmaerts). De meest voorkomende kleuren zijn rood, groen, bruin en geel. Dit zijn dan ook traditioneel de kerstkleuren. Waarbij rood staat voor liefde, groen voor hoop, rust en vrede. Bruin als natuurkleur en de stam van de kerstboom. Het geel symboliseert het licht. Daarnaast zien we vooral veel kleuren die nogal kitsch zijn. De neon- en fluorescerende kleuren vallen daarnaast op. Het geheel geeft een chaotische indruk.

Winterland in kleur2.jpgWinterland in kleur3.jpgWinterland in kleur.jpg

Workshop Semiotiek 06.12.19: Cadavre Exquis

Evelien Nagels CadavreExquis 1.jpgEvelien Nagels CadavreExquis 1b.jpg
India Feller CadavreExquis 2.jpg400px
Kayra Rommen CadavreExquis 3.jpgKayra Rommen CadavreExquis 3b.jpg
Liselot Smolders CadavreExquis 4.jpgLiselot Smolders CadavreExquis 4B.jpg

Studio: Illustratie

Cluster 1: Typo

Opdracht 1: een typografie ontwerpen

De opdracht is het ontwerpen van een illustratief lettertype. We mochten vijf letters kiezen en hiermee aan de slag gaan. Ikzelf koos voor de letters A,B,G,D en E. Dit omdat deze de belangrijkste letters zijn bij het gitaarspelen. Deze geven namelijk de naam van de snaren aan. Met dit in het achterhoofd ging ik letters ontwerpen die bestonden uit muziekinstrumenten. Omdat mijn eerste pogingen echter braaf waren moest er nog een tweede laag aan de tekeningen gegeven worden. Zo heb ik ervoor gekozen om bij elke letter nog iets toe te voegen wat je op zolder kan terugvinden. Dit zodat de letters toch een donkerdere sfeer kregen. Hieronder het eindresultaat.

Compositie Typo lettersdef.jpg

Opdracht 2: een A2-poster met typografie

Deze opdracht bestond eigenlijk uit twee opdrachten. We moesten twee posters maken waarbij typografie aan de pas kwam. De eerste poster was voor een kinderpubliek, namelijk dat van theatergroep 'De Maan'. De andere poster was naar volwassenen gericht, deze zijn het publiek van theatergroep 'Abattoir Fermé'. Beide hadden hun eigen stijl en hun specifieke kant. We mochten zelf één voorstelling per theatergroep kiezen en daarvan een poster maken. Ik koos voor de voorstellingen 'Anansi' (De Maan) en 'Medusa' (Abattoir Fermé). De eerste gaat over een Afrikaans verhaal van een spin die mensen eet. De tweede voorstelling gaat over mannen die op café praten over het leven, terwijl ze dit doen wordt het echter heel vuil op het podium. De opdracht resulteert bij mij in 3 posters. Twee van de voorstelling 'Anansi' en één van het stuk 'Medusa'.

Affiche Medusa.jpg Affiche Anansi 1.jpgAffiche Anansi.jpg


Cluster 2: Copy

Opdracht 1:Strip: 5 kleine ratten

De opdracht was om een strip te maken met vijf personages die zich afspeelt in Hasselt. Elk van de personages moet op een manier sterven zodat er aan het einde slechts 1 over blijft. De strip mocht gemaakt worden in zwart-wit of met gebruik van één steunkleur. Ik koos voor het eerste. Daarnaast koos ik ervoor om mijn personages telkens wit te laten. Dit zodat ze goed opvallen tegenover de achtergrond. We mochten geen tekst gebruiken in de strip dus de tekeningen moesten duidelijk genoeg zijn zodat iedereen het verhaal kon volgen.

Stripp1.pdf
Stripp2.pdf
Stripp3.pdf
Stripp4.pdf

Research at lunch

Hier noteer ik zinnen of woorden die gezegd werden tijdens de gesprekken.

Panelgesprek Jan De Cock

 • Traagheid en slowness zijn twee verschillende dingen. We zitten in een tijdperk waarin heel lang en veel hetzelfde doen niet meer van deze tijd is.
 • Het internet werkt in de breedte terwijl een meester vanuit traditie en problemen werkt dus vanuit de diepte.
 • Alles is permanent in constructie.
 • Individualiteit is kijken naar tradities en ze oefenen, daarna ze vergeten en je eigen ding doen.
 • Autodidact zijn begint als je thuiskomt

Afgestudeerde studenten met masterproject

Valerie

 • tekeningen met inkt
 • beschrijven psychose --> woord en beeld interfereren --> dwangmatig en circulair
 • dingen die terugkomen op een andere manier zijn waardevol

Clementine

 • Zoektocht naar Clementines --> ze worden, ze kannibaliseren en vermoorden
 • verhalen + portretten van alle Clementines
 • tip masterproef: focus op planning en blijf schrijven

Anna

 • Boek over de twijfel + definities
 • 2 boeken
 • tips: blijf bij jezelf + vertrek vanuit interesses + maak een cadeau voor jezelf

Ellen Vrijsen

 • trailer + fragmenten film: The Edukators --> dit leek me een oude film maar met een duidelijke boodschap. Mensen hebben verschillende standpunten in deze wereld, we mogen een eigen mening hebben. We moeten de mening van anderen respecteren.
 • Moeten studenten niet meer tegen de beslissing over de kunstsubsidies voor beginnende kunstenaars? --> We kunnen betogen en onze mening uiten, maar ik heb het gevoel dat er niet naar ons geluisterd wordt. We staan machteloos. Kijk naar de klimaatactivisten, zelf liep ik ook eens mee in zo een mars. Als de politiekers maar handelden naar wat er gevraagd wordt zou het beter zijn. Maar dat is te idealistisch voor België. Zeker aangezien het vormen van een regering al te moeilijk is. Daarom denk ik dat er bij veel mensen nalatigheid overheerst als het over politiek gaat. Het is jammer maar ons systeem werd zo ingewikkeld gemaakt dat productiviteit schijnbaar niet meer van belang is.
 • Kan een docent neutraal zijn? --> Ik denk dat je dat als docent zeker probeert. Het is echter onmogelijk om 100 procent neutraal te zijn er zal altijd soms onbewust een mening en referentiekader meespelen bij de beoordeling.