Igorcleeren

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Igor Cleeren
2BA Grafisch Ontwerp (interactieve vormgeving)

Voorbeeld Atelier opdrachten van interactieve vormgeving

Opdracht: "Dagelijkse Doodle"

De uitdaging om gedurende een volledig academiejaar dagelijks of minimum x-maal per week, afhankelijk van het aantal gekozen interactieve clusters, iets creëren. Neem vijftien à twintig minuten die normaal gesproken zou gebruikt worden om op het web te surfen en besteed deze aan het ontwerpen/designen van beelden.

Omdat ik zoveel doodles gemaakt heb toon ik slechts enkele voorbeelden. Voor het maken van deze doodles gebruikte ik verschillende programma's zoals Illustrator, Cinema 4D en Photoshop.

Illustrator doodles

Bokshandschoen.png
Logo.png
Logo2.png

Cinema 4D doodles
AbstractlandschapC4D.Jpg
RuimteschipC4D.Jpg
Logolava.Jpg

Photoshop doodles
PosterDoodle.png
DVDGameHoejse.Jpg
DoodleDodge.Jpg

Opdracht: "Motion Design - Broadcast Channel Identity"

De Motion Design Broadcast Channel - Identity opdracht

In volgende tekst bespreek ik mijn favoriete atelier opdracht die gegeven werd door Bob Dekkers. Tijdens deze opdracht heb ik veel programma kennis opgedaan en is het mij ook duidelijk geworden dat ik de juiste keuze heb gemaakt om voor interactieve vormgeving te kiezen.

De eerste grote interactieve atelier opdracht was de “Motion Design - Broadcast Channel Identity”. Hierbij was de opdracht om een bestaande televisiezender een volledige make-over te geven. Met als make-over werd bedoeld om een nieuwe ident te creëren voor een televisiezender naar keuze. Een ident is een korte animatie van een televisiezender waarbij het logo en de huisstijl duidelijk te zien is. Een ident zegt heel veel over een televisiezender. Zoals bijvoorbeeld voor welk doelpubliek de zender bedoeld is of welk soort programma’s ze hebben. Om een goede ident te creëren is er best wel veel voorbereiding nodig. Onder andere is een analyse noodzakelijk van verschillende televisiezenders en hun ident. Bij deze analyse wordt er vooral gekeken naar het logo, programma-aanbod en hun doelpubliek. Hierbij wordt het dan duidelijk waarom dat een bepaalde ident er nu juist zo uit ziet.

Na de analyse heb ik één van de drie geanalyseerde televisiezenders gekozen om een volledige make-over te geven. De gekozen zender was Discovery Channel. Deze keuze had ik gemaakt omdat ik door de zender zijn ident het meest geïnspireerd raakte. Deze ident stak dan ook het meest logisch in elkaar. De volgende stap was het maken van drie fictieve persona waaruit bleek dat ik Discovery Channel ging transformeren naar een kanaal voor vechtsport liefhebbers en dit ook omwille van mijn interesse in vechtsport zelf. Als volgende stap heb ik een moodboard ontworpen. Hierbij werd al snel een sfeer duidelijk van hoe mijn ident eruit zou zien. Vervolgens had ik verschillende logo’s ontworpen die geschikt zouden zijn voor een vechtsport kanaal. Discorvery Channel noemde dan ook niet langer Discovery Channel maar ‘DSCVRY Sports’. Voor de ontbrekende klinkers had ik ervoor gekozen om voor de “I” een abstracte figuur te ontwerpen die een highkick nabootst en om de “E” en de “O” gewoon weg te laten vallen aangezien het onlogisch zou zijn als deze er wel nog zouden staan.

Na het ontwerpen van het logo kwam het meest uitdagende deel van de opdracht maar ook het leukste. Het ontworpen logo tot leven laten komen en er animatie aan geven. Hiervoor moesten er eerst styleframes gemaakt worden die de chronologische opbouw van mijn “intro” uitbeeldt. Deze geanimeerde intro is dan uiteindelijk de ident van de televisiezender. Om tot een goed resultaat te komen voor deze animatie is het noodzakelijk een goede programma kennis te hebben van After Effects en Cinema 4D. Deze programma’s zijn ideaal voor het maken van intro animaties. After Effects is geschikt voor 2D animaties en Cinema 4D voor 3D animaties. Ik heb de keuze gemaakt om mijn ident te animeren in Cinema 4D om alsook dus een 3D effect te bekomen.

Aangezien ik totaal geen programmakennis had van Cinema 4D heb ik heel veel uitleg moeten vragen aan Bob en heb ik online tutorials moeten volgen. Het animeren van de letters “DSCVRY” was totaal geen probleem maar voor beweging te krijgen in het figuur was het toch wel wat lastiger. Na een grote inspanning is het uiteindelijk toch gelukt en vind ik dat het een geslaagd resultaat is.

Een aantal stille frames van het eindresultaat:

Identity1.png Identity2.png Identity3.png Identity4.png Identity5.png Identity6.png Identity7.png

Workshop Semiotiek 29.11.19: Winterland

Groep: Kenyiro Mahner, Paulien Bloemen, Safak Yildiz, Yunot Bex, Oriana Calemi, Igor Cleeren

Winterland1.jpgWinterland2.jpg

Wat stellen de twee bovenstaande foto's voor?

Op de digitale manier, maakte wij een onderscheid tussen lichtgevende typografische logo’s en lichtgevende symbolische logo’s. Maar vertellen die ons niet hetzelfde? Licht komt uiteraard enorm veel voor op kerstmarkten. Zo kom je niet alleen in de kerstsfeer, maar het idee sluit aan naar lichtjes in de kerstboom, gezelligheid, een knus gevoel,.. Licht valt dus op. Geen wonder dat dit element dus herbruikt wordt op commercieel vlak. Overal waar je kijkt, links en rechts, binnen en buiten, maken verkopers gebruik van licht. Zowel in hun logo’s als spulletjes die verkocht worden. Voor lichtgevende typografische logo’s is er dus gebruik gemaakt van letters. Men moet al het alfabet kennen en kunnen lezen om deze logo’s te kunnen begrijpen. Daarom bestaan er symbolen. Voor symbolen is er geen kennis van lezen nodig. Zelfs een baby begrijpt symbolen. Hoewel wij ons bezighielden met de typografie in het licht, hebben wij ons onbewust ook gefocust op lichtgevende symbolen. Met als conclusie dat symbolen ons ook iets willen vertellen of uitleggen, zonder er woorden aan vuil te maken.

Workshop Semiotiek 06.12.19: Cadavre Exquis

Igor Cleeren CadavreExquis 1.jpgIgor Cleeren CadavreExquis 1bb.jpg

Oriana calemi cadavreexquis 2b.jpgOrianacalemi cadavreexquis 2A.jpeg

Yunot Bex CadavreExquis 3.jpg

Kenyiro Mahner CadavreExquis 4d.jpg

Yunot Bex CadavreExquis 3B.jpg