Liesje Van Eyck

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Illustratie

File:Typo opdracht letters File:Typo opdracht Affiche File:LiesjeVanEyck affische allice.jpg

Fotografie

Fullsizeoutput 46.jpg Fullsizeoutput 1e0.jpg Fullsizeoutput 4d.jpg Fullsizeoutput 88.jpg Fullsizeoutput 378.jpg PXL 036.jpg VanEyckLiesjeFoto6GedeeltelijkAanwezig.jpg Fullsizeoutput 2ec.jpg Fullsizeoutput 2c3.jpg Fullsizeoutput 2cf.jpg Fullsizeoutput 1d5.jpg Fullsizeoutput 24.jpg

Workshop Semiotiek 06.12.19: Cadavre Exquis

Liesje VanEyck CadavreExquis 1.jpgLiesje VanEyck CadavreExquis 1B.jpg
Chloë Zeelmaekers CadavreExquis 2.jpgChloë Zeelmaekers CadavreExquis 2b.jpg
Elke Palmaerts CadavreExquis 3.jpg
Lara Dheedene Template CadavreExquis 4.jpgLara Dheedene Template CadavreExquis 4b.jpg

Workshop Semiotiek 20.12.19: Winterland

De cirkeltheorie van de kerstmarkt

Alle vormen die bewegen in een cirkel.


Vanaf je Winterland betreedt word je in één grote cirkelvormige stroom gezogen. Ondanks er nergens pijlen hangen wandelt bijna iedereen in dezelfde richting. Zonder dat je het weet volg je de stroom en ben je rondjes aan het wandelen tot in het oneindige, of tot je geld op is. Als je daarbij nog wat jenevertjes gaat drinken is de draaimolen helemaal vertrokken. Als je erop let zul je zien dat de cirkelbeweging het symbool van de Kerstmarkt is, maar waarom een cirkel? Waarom geen rechte lijn?

Wel het antwoord is heel simpel, een cirkel houd je binnen. Ieder kind (of volwassene) heeft wel eens in zo’n draaikolk gezeten in een subtropisch zwembad, het is niet zo simpel om daaruit te ontsnappen. Wel dit effect wilt de kerstmarkt in Hasselt ook creëren. Nog een rondje, nog een rondje… en het geld blijft maar rollen. Het is een tactiek om zoveel mogelijk mensen binnen te houden. Daarbij komt nog eens dat heel Winterland omsloten is door hekken, waardoor je niets ziet van wat er buiten de Kerstmarkt gebeurd. Dit houdt de gezelligheid gevangen. Vanaf het moment je binnenkomt door de grote kerstbal staat de tijd stil, alle zorgen worden vergeten en een gevoel van overdreven vreugde bespringt je.

Fullsizeoutput 399.jpg

Andere cirkels

Het is al van ver te zien, dat groot draaiend rad en is dan ook het eerste dat opvalt. Iedereen kent de clichés van het reuzenrad: romantisch, magisch… daar wil toch iedereen in. Door zijn flikkerende lichtjes valt hij extra op en mensen worden beïnvloed om naar hem toe te komen. Zelfs van buiten de kerstmarkt zie je dat grote schitterende, kitscherig prieeltje draaien. Het heeft een hypnotiserend effect en de mensen worden er naar toe worden gezogen. Maar het reuzenrad is niet de enige attractie, Winterland staat vol. Een paardenmolen, een draaimolen met hertjes trekkend voor een slee, een treintje door de tuin van de Kerstman, een spookhuis, een funhouse… en allen met een cirkelachtige constructie. Met ringen over een stok gooien, dat spelletje kent iedereen, maar hier op de kerstmarkt gooi je met je ring naar een draaiend paleis van prijzen. Het is heel verleidelijk om niet snel even een poging te wagen. Ook bij het eten en drinken keren de cirkelbewegingen terug. De machine voor de chocomelk, de draaitol voor de suikerspin, het grote stuk vlees bij het kebabkraam… De verkopers proberen de bezoekers hun aandacht te trekken en hoe kan dit beter dan met beweging. Alles valt veel sneller op als het beweegt en opvallen moet het zeker, want er is veel concurrentie. Iedereen komt binnen met het gedacht “Ik ga niets eten”, maar na nog geen kwartier sta je daar dan met die vijf jenevers en braadworst in de hand. Het is haast alsof ze je hypnotiseren, alles draait en je moet wel toegeven, want je buikje begint er ook van te rammelen. Tot slot is er nog de schaatsbaan, hét hoogtepunt van het bezoek aan de kerstmarkt. Als het ware, de draaikolk in de grote draaikolk. Je kinderen sleuren je mee en je raakt verzeild in een stroom waar je de komende twee uur niet zult uitraken. De schaatsbaan is een plezier voor jong en oud en omdat het zo’n groot succes is, kunnen ze de prijzen ook de hoogte in laten lopen. Het is een pak goedkoper om te gaan schaatsen op de vaste ijspiste, daar aan de ring, ken je die? Nee, tuurlijk niet, want de enige moment dat je die vieze, pijnlijke, lelijke schoenen aantrekt is rond de Kerstperiode. Ook hier word je meegesleurd door verleiding. Mensen maken plezier, lachen… en dat allemaal op zo’n klein oppervlak. Het lijkt altijd of de schaatsbaan volstaat, ook al staat er maar tien man op het ijs, door het kleine oppervlak en de cirkelende beweging zie je constant mensen voor je ogen passeren. Tot in het kleinste detail zie je cirkels verschijnen. Al eens gelet op de sfeerlichten? Sommige flikkeren en anderen, jawel, je raad het goed, maken een cirkel vormende beweging. Om te beurt pinkt er een lichtje aan. Zo wordt je aandacht getrokken naar een reclamebord waarop opnieuw een lekkernij afgebeeld staat waarrond een cirkel van licht flikkerd. Zoals het fenomeen dat je in een tekst het belangrijkste omcirkeld zegt de lekkernij “kies mij, ik ben belangrijk”


Conclusie

Onbewust word je beïnvloed door de cirkelbewegingen om te blijven rondlopen en je geld uit te geven. Je wordt gevangen in een rondje van gezelligheid en je aandacht wordt getrokken naar alles wat in een draait.

Liselot Smolders, Liesje Van Eyck, Tjalle Verhoeven, Schelkens Lisa