Myrthe Lefèvre

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Workshop Semiotiek 06.12.19: Cadavre Exquis

Myrthe Lefevre CadavreExquis 1.jpg
Jornick Pellizzari CadavreExquis 2.jpg Jornick Pellizzari CadavreExquis 2 Volledig.jpg
Leroy Goorts CadavreExquis5.jpgLeroy Goorts - Cadavre Exquis 5.jpg
Cleo Reniers CadavreExquis 4.jpgCleo Reniers CadavreExquis 4 exposed.jpg

Workshop Semiotiek 20.12.19: Winterland

Winterland. Het fenomeen dat veel mensen enthousiast maakt om naar Hasselt te komen, waar studenten naar uitkijken voor de snack-kraampjes en waar we tegen januari zou moe van zijn dat het rustig zijn boeltje mag pakken en vertrekken. 
Een traditie van Hasselt om tijdens de winterperiode een kerstmarkt/attractiepark/kermis-like iets neer te zetten waar alles overladen is van nep-sneeuw en kerstmannen.

KerstCutouts.jpg

Hier draait het immers allemaal om, om het welbekende ‘Kolonel Dusartplein’ om te toveren tot een winterwonderland dat volledig rond Kerst draait. Dit is, ondanks dat er niets van Kerst in de naam genoemd is, nu eenmaal ontegenzeggelijk met alle kerstmannen die ze door ons strot duwen. Zo vele afbeeldingen en beeldjes van de kerstman dat het van winterland bijna een altaar in zijn ere maakt. 
En als je het gevoel zou krijgen dat je een déjà-vu krijgt wanneer je over het plein rondloopt is dit zeker normaal, iedere kerstman is minstens drie keer te vinden voor je helemaal bent rondgegaan.
Dit leger kerstmannen word samen met een container vol plastieken ijspegels en kerstcut-outs gebruikt om ons het idee van een zekere ‘magie’ te geven vanaf het moment dat je door een van de vele ingangen komt. Doe deze weg en wat heb je?
Houten chalets met drinken en eten en enkele kermisattracties die in de verste verte niets te maken hebben met kerstmis. Voor de chalets met drinken en eten is nog iets te zeggen, het straalt van zichzelf warmte en gezelligheid uit en de geuren die het verspreid zullen veel mensen aanzetten om aan te schuiven of toch eens stil te staan (als je tenminste niet in een spervuur van verschillende geuren terechtkomt die al je eetlust wegneemt en ervoor zorgt dat je je in sneltempo verplaatst zonder adem te halen).

De attracties daarentegen hebben niets met Kerst te maken als je de cut-outs en rendieren weghaalt. Het merendeel heeft cut-outs en kerstmutsen dat niet passen en de decoratie erachter van het normale zomerse thema niet eens bedekken. En de kerstmutsen die op de geschilderde/gedrukte decoraties komen zijn zo slecht opgehangen dat ze er een dikke drie centimeter vanaf hangen wat het hele idee ene soort stickerboek effect geeft.

Het piratenhuis heeft langs de buitenzijde een paar kerstmutsen een kerstman en twee rendieren. Het grootste verschil is dat er een ander naambord is gehangen om het winterser/kersttiger te maken. Dit naambord hangt echter enkel aan de voorkant en van buiten winterland, laten we zeggen vanaf de bushalte is nog altijd een plaat te zien met de naam die 11 van de 12 maanden gebruikt word. Het horror-huis aan de andere kant van het plein heeft meer zijn best gedaan aan de buitenzijde maar wat wilt dit zeggen, weeral de kerstmutsen op de andere versiering gegooid en we zijn klaar om van de kermis naar winterland te verhuizen. Ere wie ere toe komt, hun versiering is tenminste nog aangepast aan hun attractie. De kerstballen hangen aan een monsterhand. Er is een enge kerstman achter het raam, etc. 
Iets verder is er een treintje voor kinderen te vinden. De typische trein-rails die een vreemde vorm maken met karretjes die worden rondgestuurd. Dit is nog hetgeen waar ik quasi niets op kan aanmerken. De karretjes zijn sleeën met twee rendieren die ondanks hun povere verfjob helemaal Kerst zijn. De Rails worden waarschijnlijk nog op andere momenten met andere karretjes gebruikt, maar goed het is niet ‘in your face’ zoals de rest.
De attractie die mij het langste voor de gek heeft weten te houden was de ‘Jumbo’.

Jumbo Attractie Winterland

Een typische kermisattractie waar je in een karretje zit dat ronddraait en omhoog en omlaag gaat. Leuk, gekend en hier helemaal Kerst. De karretjes zijn (net zoals bij het treintje) sleeën getrokken door rendieren, iedere slee heeft een Rudolf en de verf is even goed als we verwachten. In het midden staat een kerstman waarrond de karretjes draaien, de kassa is helemaal Kerst en op regelmatige afstand is er een platte cut-out van de kerstman aan de bovenkant van de ‘omheining’ bevestigd. Deze lijkt van goede kwaliteit, de lichtjes flikkeren alles is Kerst en super. Zelfs als deze attractie op andere kermissen word gebruikt is dit niet onmiddellijk te zien hier en word de Kerst/wintermagie, die in winterland moet heersen, niet doorbroken door slechte decoraties. Fantastisch…

Tot we de fluorescerend oranje linten zien waarmee de platte cut-outs zijn bevestigd over de normale 3 dimensionale decoratie rond de rand. Na even opzoekwerk te verrichten heb ik kunnen vinden dat het normale uiterlijk van de attractie bestaat uit vliegend olifanten en clowns in plaats van kerstmannen. Hoe erg is dit, als je alle moeite doet om in het thema te zitten, goede cut-outs , speciale karretjes, en grote kerstman, etc… En je dan fluoricerende touwen gebruikt voor het laatste detail. Ik weet niet of het mij opgevallen zou zijn als iemand er twee seconden over had nagedacht om een minder opvallende kleur te gebruiken, zwart misschien? Iedere kleur die niet gebruikt word in het verkeer om op te vallen zou een betere keuze zijn geweest. 
 Dit is dan over attracties die gedaan worden voor de gebeurtenis en het plezier op het moment. We hebben het nog niet gehad over de prijzen die gewonnen kunnen worden bij andere kraampjes. Ook hier is Kerst weer mijlenver weg ondanks de kerstmannen die je niet kunt ontwijken terwijl je aan het spelen bent.

KerstWinnie.jpg

Van alle prijzenspellen op winterland zijn de eendjes het meest in thema met hun kerstmutjes en is er één prijs te vinden die kerst-gerelateerd is . Van heel winterland is er één spel waar je als/wanneer je wint een prijs zou kunnen kiezen die iets met Kerst te doen heeft. De Winnie The Pooh beer van het Ringgooi-kraam. Dit is van alle prijzen de enige die een kerstmuts aanheeft.

Dus Merry Christmas en prik niet door de magie heen.