Romi Paspont

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Ik zit in mijn tweede bachelor jaar grafisch ontwerp. Ik volg het cluster Interactieve vormgeving.

Semiotiek

Workshop Semiotiek : Winterland

Winterland-Typo

Deze opdracht is onderdeel van het onderzoek samen met Evelien Nagels, Romi Paspont & Elke Palmaerts. We onderzochten de kleur van de typografie en versiering, maar vooral de typografie. Tijdens onze wandeling over de kerstmarkt hebben we de tekst op allerlei uithangborden en menu's met elkaar vergeleken op vlak van kleur en lettertype. We hebben ons vooral gefocust op kleuren die regelmatig samen voorkomen en het effect dat deze kleurencombinatie opwekt. Onze ondervindingen toonde dat bepaalde kleuren zoals rood, wit, groen, bruin (houtachtige kleuren) en blauw (in mindere mate) een kerstgevoel kunnen oproepen. Het gevoel van gezelligheid, samenzijn en cadeaus komt naar boven. Vaak zijn het witte en rode tinten die samen gecombineerd worden in eenzelfde uithangbord met witte tekst op een rode achtergrond als meest voorkomende combinatie. Opmerkelijk is dat hoe donkerder het rood (hoe meer het naar het bordeaux toe gaat), des te minder roept het een kerstgevoel op. Ondanks dat deze kerstkleuren zeer aanwezig waren, waren er ook een groot aantal kraampjes dat niet specifiek voor de kerstperiode zijn bedoeld, zoals de kermiskraampjes, en die dus andere kleuren gebruiken in hun uithangborden. Deze kraampjes voegen dan tijdelijk kerstversieringen toe aan hun uithangborden om toch bij te dragen aan de (rood en witte) kerstsfeer.

Workshop Semiotiek 06.12.19: Cadavre Exquis

Romi Paspont CadavreExquis 1.jpgRomi Paspont CadavreExquis 1b.jpg
Aleksandra Flammia CadavreExquis 2.jpgAleksandra Flammia CadavreExquis 2b.jpg
Nico Gaethofs cadaverexquis 3.jpgNico Gaethofs cadaverexquis 3b.jpg
Frauke Coune CadavreExquis 4.jpgFrauke Coune CadavreExquis 4b.jpg
Romi Paspont CadavreExquis 5.jpgRomi Paspont CadavreExquis 5b.jpg
Aleksandra Flammia CadavreExquis 6.jpgAleksandra Flammia CadavreExquis 6b.jpg


Jan De cock- The Bruges Art Institute

Opdracht van Jan De Cock: zoek een detail van iets in het atelier en zoek erna een detail in de kelder die een connectie heeft met de vorige foto.

Jan De Cock Opdracht a.jpgJan De Cock Opdracht b.jpg

Interactief

Typo

Augmented reality: spel om vervuiling tegen te gaan

Probleem

Milieuvervuiling , voornamelijk vervuiling door afval. Het afval is niet enkel slecht voor de flora, maar ook voor de fauna. Mensen beseffen niet hoeveel invloed een klein plastiek papiertje kan hebben. Toch zoekt men manieren om de natuur een handje te helpen, zonder al te veel moeite te doen.

Concept app

Als je gaat wandelen en je ziet vuilnis liggen, dan kan je dit scannen via de app die je dan toont welk soort afval je precies gevonden hebt en wat de gevaren en gevolgen zijn van dit afval. De app toont je dan waar de dichtstbijzijnde vuilbak zich bevindt. Het werkt via een puntenscore, waardoor de spelers in verschillende niveaus/levels van natuurliefhebbers kunnen geraken. Zo krijg je punten als je het afval in de juiste vuilbak gooit en minder punten als je fout sorteert. Per keer dat je iets opruimt krijg je punten. Zo zal het aantal punten ook afhankelijk zijn van hoe groot en welk afval je precies opruimt. Een lege batterij zal bijvoorbeeld meer opbrengen dan een snoeppapiertje. Men kan dan ook een doel opstellen om per maand te behalen. Zo kunnen vrienden of groepen tegen elkaar spelen om voor het hoogste level te gaan. Je score kan gedeeld worden op sociale media, waardoor je nog meer mensen kan bereiken en motiveren om de app ook te downloaden. In de app zelf zie je ook een collectie van al de soorten afval die je al hebt opgeruimd. VB: Je gaat wandelen met vrienden of familie en ziet afval. Je scant dit via de app en de app zegt dat dit een plastic bekertje is en toont een egel die hier in vast komt te zitten en zegt je dan waar de dichtstbijzijnde vuilbak is. Als je goed heb gesorteerd krijg je punten en stijgt je score om zo naar het volgende level te geraken.

Broadcast channel intro

We moesten een logo maken voor een zender en een introfilmpje maken.
https://www.youtube.com/watch?v=_Oi1UibHxGw&feature=youtu.be

Copy

Digitaal Magazine

We moesten een papier magazine kiezen en hier een digitale versie voor maken.

Doodles

https://www.youtube.com/watch?v=lRqQRqgjPNY&feature=youtu.be


[email protected]

Hieronder noteer ik wat mij is bijgebleven in deze gesprekken. Ik geef ook enkele statements/quotes die mij boeide en mijn persoonlijke mening over enkele onderwerpen.

Panelgesprek met Jan De Cock 18/10/2019

Statements:
"We leven in een tijdperk waarin heel lang hetzelfde doen niet hip is en er wordt verwacht dat we een industrie zijn."

"Iets is nooit af"
Dit is zoals Leonardo Da Vinci ook zei: 'Art is never finished, only abandoned.' Ik vind deze quote zeer moeilijk om te accepteren en zeker om toe te passen, maar dit komt omdat we het niet anders gewoon zijn. Iedereen is van jongs af aan opgegroeid met afgewerkte werken af te geven. Als ik er langer over nadenk snap ik wel wat hij hiermee bedoelt. Als ik terugkijk naar mijn vroegere werken zijn er zeker nog elementen die aangepast kunnen worden. En zo zal ik over enkele weken opnieuw denken. Zo kan je een werk altijd beter maken, maar dan heb je de moeilijkheid van waar je de grens legt.

"Je wilt als individu anders zijn dan andere mensen."
Persoonlijk ben ik het er niet mee eens. Kunstenaars willen dit vaak, maar andere willen juist niet opvallen dus doen ze hetzelfde als andere. Anders zijn wordt nog steeds als iets negatief gezien in vele ogen. Ik weet dat anders zijn de bedoeling is in onze praktijk, maar dit is niet waar ik naar toe streef.

"De leerling beslist wanneer hij klaar is en weg gaat"
Ik ben het hiermee eens, maar helaas gaat dit niet altijd even gemakkelijk. Wat studenten willen is slagen waardoor ze sneller akkoord gaan met de docent of iets maken zoals de docent het zou willen om zo te kunne slagen. We krijgen punten op alles wat we doen waardoor dit ons beïnvloedt in het maken van ons eigen werk.

3 afgestudeerd studenten en hun masterproject 08/11/2019

Als eerste was Valerie Crommen. Zij vertrok met haar masterproject vanuit thuis. Zij zag iemand met waanbeelden en psychoses van dichtbij het meemaken en wou eerst inkijk bieden. Van dit idee is ze later afgestapt. Ze focuste zich op het dwangmatige. Haar werkt werd een samenspel van abstractie en figuratie.
Als tweede was Clementine Hoens. Haar vertrekpunt was haar naam. Ze was overtuigt tot ze 10 jaar was dat ze de enigste Clementine was. Ze is andere Clementines gaan opzoeken en is ze gaan onderzoeken. Zo maakte ze telkens hetzelfde portret en schreef ze een verhaal waarin ze de andere Clementine vermoorde. Deze was telkens aangepast aan de tijd waarin deze Clementine leefde. Zo stelde ze zich vragen zoals: Hebben alle Clementines dezelfde karaktereigenschappen?
Als derde kwam Anna Püschel. Zij begon uit haar twijfels over vanalles en vooral haar praktijk en de weg die ze moest gaan in die praktijk. Dit is iets waar is mezelf ook in zie. Ik heb vaak ook nog twijfels over mijn keuze van studie en of ik de juiste heb gemaakt. Zo ging Anna dus op zoek naar antwoorden, maar daardoor kwamen er enkel maar meer vragen. Zo schreef ze een soort encyclopedie.

Tijdens de vragen is mij één ding heel hard bijgebleven. Anna zei:'Er wordt heel veel 'opengelegd', waardoor het extra moeilijk is om van iemand te horen: ‘’het is goed maar...’’. Om het dagboekachtige te vermijden is het tegelijk net belangrijk om je werk constant te toetsen aan andere mensen.' Dus je moet andere je laten helpen en advies opnemen, maar even later zeggen ze dan dat ze 100% achter hun eigen werk stonden en dus niet het advies opnamen van hun docenten. In Clementines woorden:' Ik heb altijd mijn goesting gedaan.' Of zoals Anna zei: 'Ik trok mij op de academie niet heel veel aan van wat de docenten zegden.'. Ook Valerie had eerst geluisterd naar de docenten maar heeft vervolgens gewoon haar eigen ding gedaan. Wil dit dus zeggen dat we gewoon ons ding moeten doen ook al is de docent het er niet mee eens? Ook als hun advies ons zou kunnen helpen?

Ellen Vrijsen 22/10/2019

We kregen de trailer en enkele fragmenten te zien van 'The Edukators'. Deze film gaat over drie jongeren die inbreken bij rijke om zo alles op stelten te zetten, maar ze stelen niks. Het gaat ene keer mis en nemen/ontvoeren de man. Zo leren ze over de verschillende visies die ze hebben over deze wereld. Daarna hebben we enkele zeer open vragen beantwoord.
Het ging al snel over links en rechts, ook in de kunst. Ik had het gevoel alsof we de hele tijd in hokjes werden geplaatst. Je moet link, rechts of beide zijn. Ik haat het als mensen mij in een hokje willen plaatsen. Ik ben beide of ik ben geen, dit hoeft niet perse mijn werk te beïnvloeden.
Ellen vroeg ons ook of de jeugd/studenten zich bewuster zijn van de wereld rondom hun/ de media. Ik vraag me af waarom dit belangrijk is, zeker op het vlak van kunst. Ik weet wat er rondom mij in de wereld gebeurd, maar ik vind niet dat dit mijn werk beïnvloedt. Ik doe gewoon mijn eigen ding.
We hadden het ook vaak over idealisme. Ik snap dat veel mensen zo willen kijken naar de wereld, hopen het beter te maken. Zo begonnen ze ook over de projectsubsidies. Ze vroegen wat we er tegen deden buiten onze profielfoto aan te passen. Ik vond dit een domme vraag. Wat kunnen we doen? Mensen aan de macht hebben het voor het zeggen en waarom zouden hun luisteren naar ons. Ze hebben daar geen reden voor. Door onze profielfoto te veranderen uiten we onze mening, maar dit wilt niet zeggen dat we er iets tegen willen doen. Velen weten dat we er toch niks tegen kunnen doen.
Als laatste had ik nog onthouden dat het ging over of docenten neutraal moeten zijn. Er waren zeer gemengde antwoorden. Uiteindelijk kwam het erop neer dat iedereen altijd een mening heeft, ook al heb je er geen dat is ook iets zeggen. Een neutrale houding is dus niet mogelijk, want er speelt altijd iets mee. Bijvoorbeeld voorkeuren van wat jij mooi vind, een vorige ervaring.
Ik vond het eens leuk dat dit een ander gesprek was dan de voorgaande waarin veel werd gepraat door beide partijen. Helaas was het niet zo interessant indien het over te veel verschillende onderwerpen ging. Hierdoor was het moeilijk om je mening te formuleren indien je anders staat bij de verschillende onderwerpen.