Tjalle Verhoeven

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search


Me

Wie ben ik

Tjalle
Ik ben Tjalle Verhoeven uit het kleine dropje Hechtel-Eksel. Ik studeer illustratie in de hoge school PXL te Hasselt. In mijn vrij-tijd zit ik of te wel in het bos te wandelen want ik moet trainen voor "wandelwedstrijden" (100 km tochten) of ik ben macrofoto's aan het maken. Ander dingen dat ik doe in mijn vrij-tijd is boven zitten op mijn kamer te kribbel,series kijken, gamen en slapen... Nog één ding ik heb zware dyslexie dus als je spellingfouten ziet dan weet je waarom.
Benen Tjalle.jpg

Schetsboek

Mixed dieren schetsen Een klein bezigheid van mij om verschillende dieren bij één te mixen. Dit zijn er een paar die ik heb gemaakt.
Dier 1.jpg Dier 2.jpg Dier 3.jpg Dier 4.jpg Dier 5.jpg Dier 6.jpg

Jan De Cock nieuw schetsboek Vrijdag 10/1/2020 ging wij met Semiotiek naar de atelier van Jan De Cock. Rond het einden van deze dag kregen we een kunstboek van zijn werk. Wij moesten dit boek mee nemen naar het Groeningemuseum om daar in tekenen als "mini opdracht". Jan heeft dan op het laste iedereen zijn boek gesigneerd.
Omdat we toch in het boek hadden getekend... Heb ik er nu mijn schetsboek voor thuis van gemaakt.
Schets Jan 1.jpg Schets Jan 2.jpg Schets Jan 3.jpg Schets Jan 4.jpg Schets Jan 5.jpg

School

Fotografie

Opdracht Eye
Probeer 2 reeksen te maken van 2 bekende fotografen Lewis Baltz & Blossfeld.

Blossfled
TjalleV Blossfeld 1 8.jpg TjalleV Blossfeld 2 8.jpg TjalleV Blossfeld 3 8.jpg TjalleV Blossfeld 4 8.jpg TjalleV Blossfeld 5 8.jpg TjalleV Blossfeld 6 8.jpg TjalleV Blossfeld 7 8.jpg TjalleV Blossfeld 8 8.jpg

Lewis Baltz
TjalleV Baltz 1 8.jpg TjalleV Baltz 2 8.jpg TjalleV Baltz 3 8.jpg TjalleV Baltz 4 8.jpg
TjalleV Baltz 5 8.jpg TjalleV Baltz 6 8.jpg TjalleV Baltz 7 8.jpg TjalleV Baltz 8 8.jpg

Beeldanalyse

Opdracht muziekstuk
Voor deze opdracht moesten een eigen gekozen muziekstuk kiezen. Hier van moesten we dan 20 seconden visual interpreteren op papier.
Mijn visual interpretatie heb ik vooral gekeken naar de noten van mijn gekozen muziekstuk (Foo Fighters - Pretender). Ik kende helemaal niks van noten af dus het was even zoeken hoe als werkten. Na een tijd viel het me op dat de Lead gitaar en Rytme gitaar alle bij 6 balken hadden met cijfers (ging er van uit dat dit de snaren waren) en dat de Base gitaar 4 balken had. Ik ben dan met de cijfers aan de slag gegaan, en heb ze allemaal bij één gezet. Elke cijfer kreeg ook een kleur om nog te kunnen zien bij welke gitaar ze horen. Door deze cijfers bij één te zetten kreeg je meteen een DNA achtig gevoel, dit vond ik dan zeer toepasselijk omdat als je kijkt naar de noten van een muziekstuk kan je het wel vergelijken met de DNA van de muziek.
A3 2.jpg

Workshop Semiotiek 06.12.19: Cadavre Exquis

Tjalle Verhoeven CadavreExquis 1.jpgTjalle Verhoeven CadavreExquis 1b.jpg
Paulien Bloemen CadavreExquis 2.jpgPaulien Bloemen CadavreExquis 2b.jpg
Geertrui Schuurmans CadavreExquis 3.jpgGeertrui Schuurmans CadavreExquis 3B.jpg
Duquene GertCadavreExquis4.jpgDuquene GertCadavreExquis4b.jpg

Winterland

De cirkeltheorie van kerstmarkt
Alle vormen die bewegen in een cirkel.

Vanaf je Winterland betreedt word je in één grote cirkelvormige stroom gezogen. Ondanks er nergens pijlen hangen wandelt bijna iedereen in dezelfde richting. Zonder dat je het weet volg je de stroom en ben je rondjes aan het wandelen tot in het oneindige, of tot je geld op is. Als je daarbij nog wat jenevertjes gaat drinken is de draaimolen helemaal vertrokken. Als je erop let zul je zien dat de cirkelbeweging het symbool van de Kerstmarkt is, maar waarom een cirkel? Waarom geen rechte lijn?

Wel het antwoord is heel simpel, een cirkel houd je binnen. Ieder kind (of volwassene) heeft wel eens in zo’n draaikolk gezeten in een subtropisch zwembad, het is niet zo simpel om daaruit te ontsnappen. Wel dit effect wilt de kerstmarkt in Hasselt ook creëren. Nog een rondje, nog een rondje… en het geld blijft maar rollen. Het is een tactiek om zoveel mogelijk mensen binnen te houden. Daarbij komt nog eens dat heel Winterland omsloten is door hekken, waardoor je niets ziet van wat er buiten de Kerstmarkt gebeurd. Dit houdt de gezelligheid gevangen. Vanaf het moment je binnenkomt door de grote kerstbal staat de tijd stil, alle zorgen worden vergeten en een gevoel van overdreven vreugde bespringt je.

Andere cirkels

Het is al van ver te zien, dat groot draaiend rad en is dan ook het eerste dat opvalt. Iedereen kent de clichés van het reuzenrad: romantisch, magisch… daar wil toch iedereen in. Door zijn flikkerende lichtjes valt hij extra op en mensen worden beïnvloed om naar hem toe te komen. Zelfs van buiten de kerstmarkt zie je dat grote schitterende, kitscherig prieeltje draaien. Het heeft een hypnotiserend effect en de mensen worden er naar toe worden gezogen. Maar het reuzenrad is niet de enige attractie, Winterland staat vol. Een paardenmolen, een draaimolen met hertjes trekkend voor een slee, een treintje door de tuin van de Kerstman, een spookhuis, een funhouse… en allen met een cirkelachtige constructie. Met ringen over een stok gooien, dat spelletje kent iedereen, maar hier op de kerstmarkt gooi je met je ring naar een draaiend paleis van prijzen. Het is heel verleidelijk om niet snel even een poging te wagen. Ook bij het eten en drinken keren de cirkelbewegingen terug. De machine voor de chocomelk, de draaitol voor de suikerspin, het grote stuk vlees bij het kebabkraam… De verkopers proberen de bezoekers hun aandacht te trekken en hoe kan dit beter dan met beweging. Alles valt veel sneller op als het beweegt en opvallen moet het zeker, want er is veel concurrentie. Iedereen komt binnen met het gedacht “Ik ga niets eten”, maar na nog geen kwartier sta je daar dan met die vijf jenevers en braadworst in de hand. Het is haast alsof ze je hypnotiseren, alles draait en je moet wel toegeven, want je buikje begint er ook van te rammelen. Tot slot is er nog de schaatsbaan, hét hoogtepunt van het bezoek aan de kerstmarkt. Als het ware, de draaikolk in de grote draaikolk. Je kinderen sleuren je mee en je raakt verzeild in een stroom waar je de komende twee uur niet zult uitraken. De schaatsbaan is een plezier voor jong en oud en omdat het zo’n groot succes is, kunnen ze de prijzen ook de hoogte in laten lopen. Het is een pak goedkoper om te gaan schaatsen op de vaste ijspiste, daar aan de ring, ken je die? Nee, tuurlijk niet, want de enige moment dat je die vieze, pijnlijke, lelijke schoenen aantrekt is rond de Kerstperiode. Ook hier word je meegesleurd door verleiding. Mensen maken plezier, lachen… en dat allemaal op zo’n klein oppervlak. Het lijkt altijd of de schaatsbaan volstaat, ook al staat er maar tien man op het ijs, door het kleine oppervlak en de cirkelende beweging zie je constant mensen voor je ogen passeren. Tot in het kleinste detail zie je cirkels verschijnen. Al eens gelet op de sfeerlichten? Sommige flikkeren en anderen, jawel, je raad het goed, maken een cirkel vormende beweging. Om te beurt pinkt er een lichtje aan. Zo wordt je aandacht getrokken naar een reclamebord waarop opnieuw een lekkernij afgebeeld staat waarrond een cirkel van licht flikkerd. Zoals het fenomeen dat je in een tekst het belangrijkste omcirkeld zegt de lekkernij “kies mij, ik ben belangrijk”
Conclusie
Onbewust word je beïnvloed door de cirkelbewegingen om te blijven rondlopen en je geld uit te geven. Je wordt gevangen in een rondje van gezelligheid en je aandacht wordt getrokken naar alles wat in een draait.
Cirkels Winterland.jpg
Liselot Smolders, Liesje Van Eyck, Schelkens Lisa, Tjalle Verhoeven