Wijsgerig

From artvalvas
Jump to navigation Jump to search

Wijsgerig is op een filosofische manier een tekst schrijven.

Workshop Semiotiek 15.11.2019

Anouk Deflem

Lijn 16, Tijdens het tijdstip dat men spitsuur zou noemen. maar wat kan men nu eigenlijk beschouwen als spitsuur? Is dit eerder vroeg of laat? Is dit een eeuwenoud gegeven dat niet verandert of is dit eerder iets dat recent een betekenis heeft gekregen en samenhangt met de urbaniseringsgolf sinds de jaren 1960 ?
De jongeheer die al een zesentwintig jaar op deze wereldbol van aarde en water rondloopt zou men in een ander wereldjaar als oud beschouwd hebben dus kunnen we hem nu eigenlijk wel jongeheer noemen? Zijn slappe vilthoed heeft een touw eromheen gebonden. Is dit koord eromheen gebonden om het hoofddeksel minder slap te laten blijken of is dit een keuze die hij des ochtends in de vluchtte gemaakt heeft voor hij weer een nieuwe dag van zijn bestaan ging verwezenlijken? Wat kan men zelfs als slap beschouwen? Zo zegt men dat een plant slap kan hangen maar is een plant geen wezen van deze wereld? Zou deze plant ook geen gevoelens hebben? Zou het niet zo kunnen zijn dat deze plant een melancholisch moment heeft waarin het zijn bestaan niet meer wil herkennen?
De man bots tegen een andere figuur. zou dit een metafoor kunnen zijn voor werelden die samenvloeien? Een plotselinge ontmoeting tussen twee delen in het universum wat voor een vlindereffect zou zorgen ergens anders in dat oneindige universum. Enkele tijdseenheden later is er opnieuw dezelfde ontmoeting tussen de figuren. Zou dit toeval zijn? De figuren lijken nu met drie te zijn er is iemand bij gekomen. Is dit een vriend van een van de vorige figuren?
Er wordt gespeculeerd over een verdwenen knoop door de figuren. Maar waarom? De knoop als onbenullig object maar een belangrijk onderdeel van een jas. Misschien als duiding op de plek van een organisme op deze planeet? De planeet aarde. De planeet met leven. Zijn wij de enige, de enige planeet met levende organisme die rond woelen tot hun bestaan aan een einde komt? Wat is dan het nut van het leven, als alles toch op een bepaald moment aan een einde zou komen?